BLOG

Dokter… wat kan ik doen tegen rugpijn?

23 mrt, 2021

De klanten die bij mij terecht komen hebben vaak terugkerende of blijvende rugklachten. Bij 50 tot 90% van de volwassenen komen lage rugklachten een keer voor. Hiervan krijgt 80% last van terugkerende rugklachten. Wanneer ik voor het eerst met mijn klanten in gesprek ga, vraag ik wat zij tot nu toe hebben gedaan om van hun klachten af te komen. Fysiotherapie, core-stability training, massage, sommigen hebben reeds een operatie ondergaan. “Heeft iemand jou ooit verteld dat jouw heiligbeen niet in de goede positie staat?” vraag ik dan. Daar ligt de oorsprong van lage rugklachten.


Onderzoek toont aan dat 97% van de gevallen met rugklachten niet gerelateerd is aan een afwijking of schade. We spreken hier over a-specifieke klachten, dat wil zeggen dat er niets te zien is op een röntgenfoto of MRI-scan. Specifieke klachten zijn bijvoorbeeld een hernia, stenose of artrose. Sommige mensen vinden het teleurstellend wanneer er geen diagnose gesteld is en gaan naar huis met het idee dat ze met de pijn moeten leven. Maar dat hoeft niet zo te zijn. Wanneer er geen oorzaak te vinden is ontvang je eigenlijk heel goed nieuws! Je kunt er dan juist wat aan doen.

Het heiligbeen grote boosdoener bij rugpijn

De wervelkolom heeft een bewegingsmechanisme dat mogelijk gemaakt wordt door goed op elkaar afgestemde wervelschijven. De boogvormen in de wervelkolom zorgen voor de draagkracht, stabiliteit en veerkracht.

Vergelijk het met de tandwielen van een klok. Die staan ook niet pal op elkaar. Het mechanisme van de tandwielen zorgt ervoor dat de krachten onderling verdeeld worden en voorkomt dat een tandwiel alle belasting draagt. Zolang alles in de goede verhouding staat, lopen de tandwielen gesmeerd. Maar wat als een tandwiel scheef staat? Dit levert druk op de andere tandwielen. Hierdoor treedt er sneller slijtage op. Niet alleen bij het tandwiel dat scheef staat, maar ook bij de tandwielen waar deze tegenaan loopt.

De botten van je lichaam vormen een sterk systeem, maar als de werking daarvan verstoord wordt zullen er complicaties optreden. Er is niks mis met jouw lichaam. Het mechanisme is alleen wat vastgelopen. Gelukkig hebben we invloed op dit mechanisme en kunnen we zelf hieraan sleutelen.

Bij een kromme houding en bij langdurig zitten raakt de rug afgevlakt en keert het heiligbeen naar binnen (zie middelste persoon). Het heiligbeen zit boven het staartbeen, oftewel je stuitje. Wanneer het heiligbeen naar binnen is gekeerd, kunnen de wervelschijven onmogelijk in de goede verhouding staan. Een houding waarbij je doorzakt in de onderrug (zie eerste persoon) veroorzaakt hetzelfde effect. In deze houding verstoor je net zo goed het mechanisme. Als het mechanisme weer gesmeerd loopt, verdwijnen klachten vanzelf.

Probeer maar eens je borst omhoog te liften terwijl je onderuitgezakt zit. Steek nou je billen naar achteren, tegen de stoel aan en til je borst op. Merk je dat het makkelijker gaat wanneer je je bips naar achteren steekt? Dat komt omdat je het heiligbeen in de goede positie zet.

Het is nooit te laat om iets aan je rug te doen. Als je vandaag nog begint met het goed positioneren van je heiligbeen, zal de druk op de andere ‘tandwielen’ vanzelf afnemen. Vertrouw op het perfecte skelet met het perfect werkende mechanisme waarmee je geboren bent.

Neem gerust contact met mij op als je wil weten hoe je rugklachten blijvend kunt voorkomen. Ik geef je graag het vertrouwen in je eigen lijf weer terug.

Dana Paat
got your back!

Contact

Ik ontmoet graag nieuwe mensen. 
Wil je kennismaken, samenwerken of heb je vragen? Voel je vrij om me te mailen of persoonlijk te bellen. 
Je kunt me ook bereiken via de onderstaande sociale netwerken. 

Referenties

Ik hoor graag van je wat je ervaring is. Laat je referenties achter via mijn mailadres info@danapaat.nl